Cybersecurity is een belangrijk onderwerp, maar het klinkt vaak technisch en ingewikkeld. Toch is het essentieel dat iedereen op de hoogte is van de basisbegrippen om zich online veilig te voelen.
Vaak worden zulke cybersecurity termen uitgelegd in een FAQ, weggemoffeld onder aan een webpagina. Dat vinden wij niet duidelijk genoeg, daarom deze pagina, speciaal voor jou!
Op deze pagina worden de meest gebruikte cybersecuritytermen uitgelegd in eenvoudige taal en met praktische voorbeelden. We willen dat jij je bewust bent van de bedreigingen en weet hoe je jezelf daartegen kunt wapenen. Of je nu ondernemer bent, student, medewerker of gewoon nieuwsgierig—hier vind je de heldere uitleg die je nodig hebt.
Heb je na het lezen van deze pagina nog steeds vragen? Stel dan je vragen per mail of plan een adviesgesprek in. Alle gegevens vind je onder aan deze pagina.
Laten we beginnen met de fundamenten en de meest voorkomende bedreigingen.
NIS2 (Netwerk- en InformatieSysteem Richtlijn)
De NIS2 is een nieuwe wet van de Europese Unie die bedoeld is om de online veiligheid van grote organisaties en essentiële diensten te versterken. Denk aan bedrijven die energie, water, transport, gezondheidszorg en digitale infrastructuur leveren.
Waarom bestaat NIS2?
Omdat steeds meer systemen verbonden zijn en cyberaanvallen kunnen leiden tot grote maatschappelijke en economische problemen. NIS2 verplicht deze organisaties om hun beveiliging voortdurend te verbeteren. Het geeft richtlijnen voor risicobeheer, incidentenbeheer en samenwerking tussen organisaties.
Voor wie geldt het?
Voor grote bedrijven en organisaties in kritieke sectoren, maar ook voor bepaalde kleinere bedrijven die belangrijke diensten leveren.
Praktijkvoorbeeld:
Een energiemaatschappij die onder NIS2 valt, moet een beveiligingsplan hebben, regelmatig testen op kwetsbaarheden, en over een team beschikken dat snel reageert op eventuele cyberincidenten.
Tip:
Ben je ondernemer of beheerder? Zorg dat je op de hoogte bent van de NIS2-voorschriften en overweeg een cyberveiligheidscan voor je organisatie.
Klik op onderstaande knop voor alle informatie hoe TechSolv bedrijven helpt om te voldoen aan de NIS2 richtlijn.
Incident Response (incidentenrespons)
Wanneer je organisatie wordt geconfronteerd met een cyberaanval, zoals een datalek of malware-infectie, is snelle en effectieve reactie cruciaal. Incident Response, of IR is het proces dat je voorbereidt op dat soort situaties.
Hoe werkt het?
Het bestaat uit vooraf vastgestelde stappen, zoals het detecteren van het incident, het beperken van de schade, het onderzoeken wat er precies gebeurd is, het herstellen van systemen, en het rapporteren aan betrokken partijen en toezichthouders.
Wat is het IncidentResponseProces?
Wat is een incident response plan?
Lees hier alles over op onze Incident Response Management pagina.
Voorbeeld:
Stel dat je ontdekt dat hackers een inbraak hebben gepleegd via een zwakke plek in je netwerk. Je schakelt je incident response team in, sluit het netwerk af, maakt back-ups veilig en start het onderzoek.
Waarom is dit belangrijk?
Omdat een snelle en georganiseerde reactie de schade beperkt en je sneller weer online bent.
Tip:
Stel een incidentenresponseplan op en oefen het regelmatig. Zorg dat alle medewerkers weten wat ze moeten doen bij een cyberincident.
Cyberweerbaarheidstraining
Het beschermen van je organisatie begint bij je mensen. Criminelen gebruiken vaak social engineering-technieken (zoals phishing) die vooral effectief zijn doordat mensen niet alert of onvoldoende geïnformeerd zijn.
Waar gaat het over?
Trainingen waarin je leert om verdachte e-mails te herkennen, veilige wachtwoorden te gebruiken, en veilig te werken op openbare netwerken.
Voorbeeld:
Een medewerker krijgt een e-mail die lijkt te komen van de directeur, met een verzoek om snel een betaling te doen. Dankzij de training herkent hij dat dit een phishingpoging is en handelt hij correct.
Waarom is het belangrijk?
Omdat menselijke fouten vaak de zwakste schakel in de beveiliging vormen. Door je team bewust te maken en te trainen, voorkom je dat cybercriminelen gemakkelijk binnendringen.
Tip:
Organiseer regelmatig korte trainingen of simulaties, zodat je team alert blijft en de nieuwste dreigingen kent.
Bij TechSolv geloven we dat een integrale benadering van cybersecurity essentieel is voor moderne organisaties. Met onze diepgaande expertise en betrouwbare oplossingen helpen wij organisaties om zowel beveiligings- als compliance doelen te bereiken.
Bent u op zoek naar een betrouwbare Cybersecurity & IT Partner in Nederland en België..
Dan kunnen wij uw organisatie helpen.
Wat is een firewall?
Een firewall is een beveiligingssoftware of hardware-apparaat dat fungeert als een digitale portier voor je netwerk of computer. Het controleert en filtert het verkeer dat binnenkomt en uitgaat, zodat alleen betrouwbaar en veilig verkeer door kan dringen. Je kunt het vergelijken met een beveiligingspoort of een beveiligingsbeambte die bepaalt wie er wel en niet naar binnen mag.
Hoe werkt een firewall?
De firewall controleert informatie die door het netwerk wordt verzonden, inclusief websites, e-mails en bestandsdownloads. Als iets verdachts of onbekends wordt gedetecteerd, blokkeert de firewall dat verkeer zodat het je systeem niet kan infecteren of beschadigen.
Voorbeeld:
Stel je hebt thuis een wifi-router met een ingebouwde firewall. Wanneer een malware probeert binnen te dringen via een onbekende website, stopt deze firewall dat. Het helpt voorkomen dat je apparaat wordt geïnfecteerd zonder dat je het merkt.
Waarom is een firewall belangrijk?
Het is je eerste verdedigingslinie tegen ongewild toegang van hackers, malware en ander kwaadaardig verkeer dat je systemen kan beschadigen of gegevens kan stelen.
Tip voor iedereen:
Zorg dat je firewall altijd ingeschakeld is, en dat je deze goed hebt ingesteld. Bijvoorbeeld: blokkeer onbekende of verdachte IP-adressen en houd de software up-to-date. Bij veel modems en routers is de firewall standaard ingeschakeld, maar controleer dit even.
Denk aan een firewall als een beveiligingspoort voor je huis. Alleen gewenste gasten of mensen die jij hebt goedgekeurd, mogen naar binnen – alles wat verdacht is, wordt geweigerd.
Wat is ransomware?
Ransomware is een gevaarlijke vorm van malware die je bestanden vergrendelt of versleutelt. Je systeem wordt ontoegankelijk gemaakt en criminelen eisen geld (losgeld) om je bestanden vrij te zien.
Hoe werkt het?
Bij een ransomware-aanval krijg je meestal een bericht dat je bestanden zijn versleuteld en dat je losgeld moet betalen via Bitcoin of een andere digitale valuta. Soms komt het via een kwaadaardige e-mail, een geïnfecteerde website of een zwakke beveiligingsfout.
Situatiescenario:
Je start je computer op en ziet een scherm dat je documenten, foto’s of data versleuteld zijn. Er staat dat je een bepaald bedrag moet betalen om de sleutel te krijgen die je bestanden weer ontgrendelt. Soms krijg je ook de dreiging dat je bestanden worden verwijderd als je niet snel betaalt.
Waarom gevaarlijk?
Ransomware kan je hele bedrijf of privéleven lamleggen. Denk aan medische systemen, financiële data of familierecords. Het kan enorme financiële en reputatieschade veroorzaken.
Hoe jezelf beschermen?
Tip:
Stel je eens voor dat je belangrijke vakantiefoto’s ineens ontoegankelijk worden. Het fenomeen ransomware is als een digitale dief die je foto’s achter slot wil houden!
Wat is phishing?
Phishing is een manier waarop criminelen proberen jouw gevoel voor vertrouwen te misbruiken. Ze sturen je nep-e-mails die er precies uitzien alsof ze van een betrouwbare organisatie komen, zoals je bank, een webwinkel of je werkgever. Het doel: je persoonlijke gegevens, inlogcodes, bankgegevens of andere vertrouwelijke informatie stelen.
Hoe werkt het?
Ze maken een e-mail die vrijwel identiek is aan die van de echte organisatie. Vaak vragen ze je om op een link te klikken en je gegevens in te vullen op een nepwebsite die er precies zo uitziet als de echte. Veel mensen overrompeld door de angst en haast, vergeten eerst goed te controleren.
Voorbeeld:
Je krijgt een e-mail van je ‘bank’, waarin staat dat je account is gehackt en dat je snel je wachtwoord moet aanpassen. Er wordt een link gegeven die je naar een ogenschijnlijk betrouwbare sites leidt, maar in werkelijkheid is het een vervalst webpagina. Als je je wachtwoord invoert, delen criminelen jouw gegevens.
Hoe herken je phishing?
Waarom is het gevaarlijk?
Met gestolen gegevens kunnen criminelen je bankrekening legen, je identiteit stelen of malware op je apparaat installeren.
Tip:
Wat is malware?
Malware is een verzamelnaam voor alle soorten software die kwaadaardige doelen dient. Het omvat virussen, Trojaanse paarden, spyware, adware en ransomware. Het doel van malware is meestal het stelen van gegevens, het verstoren van systemen, of het camerasysteem hacken.
Hoe werkt het?
Malware wordt vaak verspreid via e-mailbijlagen, geïnfecteerde websites, of via het downloaden van onbetrouwbare bestanden. Eenmaal op je apparaat, kan malware jouw gegevens stelen, je systeem vertragen of complete controle overnemen.
Voorbeeld:
Je downloadt een gratis game of open een e-mail met een bijlage die er onschuldig uitziet, maar in werkelijkheid is het malware dat je computer infecteert en je wachtwoorden steelt.
Hoe voorkom je malware?
Tip:
Vergeet niet: regelmatig een volledige scan uitvoeren met je antivirussoftware is slim.
Wat is een VPN?
Stel je voor dat je op een drukke, openbare plek bent met een open Wi-Fi-netwerk, zoals in een café of een hotellobby. Iedereen kan zien wat je daar doet, en hackers kunnen je gegevens makkelijk onderscheppen. Een VPN (Virtual Private Network) werkt als een geheime tunnel die je internetverkeer versleutelt en veiliger maakt.
Het zorgt ervoor dat niemand, ook niet hackers of je internetprovider, kan meekijken wat je online doet. Het is alsof je in een privé-bootje zit dat tussen jou en de rest van de wereld vaart, zonder dat iemand je echt kan zien.
Hoe werkt een VPN?
Waarom zou je een VPN gebruiken?
Voorbeeld:
Je bent op vakantie in het buitenland, maar je wilt je Nederlandse Netflix- of bankaccount gebruiken. Met een VPN kies je een server in Nederland en krijg je toegang alsof je thuis bent.
Tip:
Gebruik een VPN altijd met een betrouwbare aanbieder die jouw gegevens niet bijhoudt. Kijk naar privacyvoorwaarden, kijk of ze logs bewaren en of ze geschikt zijn voor je gebruiksdoel.
Wat is 2FA?
Twee-factor authenticatie (2FA) is een extra beveiligingslaag die je helpt om je accounts nog beter te beschermen. Naast je wachtwoord moet je bijvoorbeeld nog een code invoeren die je krijgt via een app op je telefoon, sms of hardware token.
Hoe werkt het?
Waarom is 2FA belangrijk?
Omdat het voor hackers veel moeilijker wordt om je account te hacken, zelfs als ze je wachtwoord hebben. Ze hebben ook dat tweede bewijsstuk nodig dat alleen jij hebt.
Voorbeeld:
Je logt in op je e-mail, maar naast je wachtwoord moet je een code invoeren die je via een app krijgt. Zonder die code kunnen hackers niet inloggen, zelfs niet als ze je wachtwoord weten.
Tip:
Schakel 2FA altijd in op je belangrijkste accounts zoals je e-mail, bank, sociale media en cloud-opslag.
Denk aan 2FA als een extra slot op je huisdeur. Een normaal slot is goed, maar een extra slot maakt het een stuk moeilijker voor ongewensten om binnen te komen.
Wat is social engineering?
Social engineering is een sluwe techniek waarmee criminelen menselijke psychologie gebruiken om je te misleiden en je informatie of toegang te ontfutselen. Het klinkt misschien alsof ze zich verkleden als een vriend, collega of betrouwbare organisatie, maar in werkelijkheid proberen ze je te manipuleren.
Hoe werkt het?
Ze benaderen je via telefoon, e-mail of zelfs persoonlijk, en proberen je zo snel mogelijk iets te laten doen dat ze goed uitkomt. Vaak spelen ze in op emoties zoals angst, haast of vertrouwen. Het doel: dat jij onbewust je geheime wachtwoord deelt, malware downloadt of persoonlijke gegevens geeft.
Voorbeeld:
Je krijgt een e-mail waarin staat dat je account is gehackt en dat je je wachtwoord moet resetten via een link. Als je op die link klikt, komt je in een valse website terecht die precies lijkt op die van je bank. Als je daar je gegevens invoert, zijn ze in handen van criminelen.
Hoe herken je social engineering?
Waarom is het gevaarlijk?
Criminelen kunnen toegang krijgen tot je bankgegevens, bedrijfsnetwerken, of zelfs je privéleven. Ze kunnen je identiteitsgegevens stelen, malware installeren, of je laten betalen voor ‘neppe’ diensten.
Hoe voorkom je het?
Wat is een data breach?
Een datalek of data breach is wanneer persoonlijke of vertrouwelijke gegevens op straat komen te liggen. Dit kan doordat hackers in systemen zijn binnengedrongen, of doordat iemand per ongeluk een database heeft vrijgegeven.
Hoe gebeurt dat?
Het kan voorkomen door een cyberaanval, zwakke beveiliging, of menselijke fout. Bijvoorbeeld: een medewerker stuurt per abuis een e-mail met gevoelige informatie naar de verkeerde persoon.
Voorbeeld:
Een grote retailer ontdekt dat hackers toegang hadden tot hun database en duizenden klantgegevens gestolen zijn, inclusief naam, adres en creditcardgegevens.
Waarom is het gevaarlijk?
Gelekte gegevens kunnen misbruikt worden voor identiteitsdiefstal, fraude, of oplichterij. Het kan de reputatie van het bedrijf ernstig schaden en leiden tot boetes en rechtszaken.
Wat moet je doen bij een datalek?
Onderzoek altijd of het nodig is om aangifte te doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) Dit is vaak een verplichting.
Datalek melden bij AP
Hoe voorkom je het?
Regelmatig publiceren we waardevolle artikelen voor onze klanten. Over onderwerpen die er toe doen, waar u direct mee aan de slag kunt. Hierbij een kleine greep uit onze artikelen. U vindt meer op onze artikelen pagina.
Wat is encryptie?
Encryptie is een manier om je gegevens te beschermen door ze te coderen, zodat alleen mensen met de juiste ‘sleutel’ ze kunnen ontcijferen en lezen. Het werkt als een digitale geheimtaal die voor onbevoegden onbegrijpelijk is.
Hoe werkt het?
Stel je voor dat je een belangrijke e-mail verzendt. Door deze te versleutelen, wordt je bericht omgezet in een ingewikkeld codewoord dat zonder de juiste sleutel niet te lezen is. Alleen de ontvanger met de juiste code kan de informatie weer vrijgeven.
Waarom is encryptie belangrijk?
Voorbeeld:
Je gebruikt bijvoorbeeld HTTPS op websites. Dat zorgt dat je gegevens (zoals je wachtwoord of betaalgegevens) versleuteld worden verzonden zodat niemand meekijkt.
Tip:
Gebruik altijd versleutelde verbindingen (zoals VPN’s of HTTPS). En als je zelf data opslaat, kies voor versleuteling van je bestanden.
Wat is het?
Een zero-day exploit betekent dat hackers gebruik maken van een kwetsbaarheid in software die nog niet door de fabrikant is ontdekt en beveiligd. Het ‘zero-day’ verwijst naar het feit dat er geen tijd is geweest om een oplossing te bieden.
Hoe werkt het?
Criminelen ontdekken een zwakke plek in een programma of systeem, voordat de fabrikant zich bewust is. Ze gebruiken die kwetsbaarheid om binnen te komen, data te stelen of systemen over te nemen.
Voorbeeld:
Een hacker vindt een onbekende fout in een besturingssysteem. Ze gebruiken deze fout om toegang te krijgen tot duizenden computers, voordat er een patch of update beschikbaar is.
Waarom gevaarlijk?
Omdat je meestal geen bescherming hebt totdat een patch wordt uitgebracht en geïnstalleerd. Het is alsof je een lek in je muur hebt dat je niet hebt gezien, en de inbreker er al door binnen is.
Hoe bescherm je je?
Zie een zero-day als een geheime zwakke plek in je huis waardoor inbrekers al naar binnen kunnen glippen, terwijl jij nog niet weet dat er een probleem is.
Wat is een DDoS-aanval?
Een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) is een cyberaanval waarbij criminelen heel veel verkeer (requesten) tegelijk sturen naar een website of dienst, waardoor die overbelast raakt en niet meer bereikbaar is.
Hoe werkt het?
Door gebruik te maken van een botnet (zoals eerder besproken), sturen ze duizenden geïnfecteerde computers tegelijk om zoveel verkeer naar de doelwebsite te sturen dat de servers overbelast raken en de website offline gaat. Het resultaat: iedereen die probeert toegang te krijgen, krijgt een ‘site niet bereikbaar’ boodschap.
Voorbeeld:
Een bedrijf merkt dat hun website plotseling enorme hoeveelheden verkeer krijgt en dat de site traag wordt of helemaal niet meer werkt. Dit blijkt een geplande DDoS-aanval te zijn, aangestuurd via een botnet.
Waarom is het gevaarlijk?
Hoe voorkom je het?
Denk aan een DDoS-aanval als een digitale verkeersopstopping of een digitale “massa-hysterie” die je website platlegt alsof er een file staat voor de digitale supermarkt.
Wat is een botnet?
Een botnet is een groot netwerk van geïnfecteerde computers en slimme apparaten die op afstand worden bestuurd door cybercriminelen zonder dat de eigenaar het doorheeft. Elke geïnfecteerde computer of ‘zombie’ wordt een ‘bot’ genoemd en deze bots vormen samen een hele digitale legioen dat voor kwaadaardige doelen wordt ingezet.
Hoe werkt het?
Criminelen gebruiken malware om duizenden computers tegelijk te infecteren, bijvoorbeeld via besmette e-mails, geïnfecteerde websites of software. Eenmaal geïnfecteerd kunnen de criminelen via het netwerk opdrachten sturen naar alle bots, zoals het uitvoeren van een DDoS-aanval (een digitale plaag met veel verkeer), spam of datadiefstal.
Voorbeeld:
Tijdens een DDoS-aanval sturen duizenden geïnfecteerde computers, zonder dat de eigenaren het doorhebben, enorme hoeveelheden verkeer naar een website. Hierdoor wordt de website overspoeld en kan deze niet meer bereikbaar zijn, wat erg vervelend en soms kostbaar is.
Waarom is het gevaarlijk?
Hoe voorkom je het?
We hebben getracht om de meest actuele Cybersecurity termen uit te leggen in eenvoudige taal, zonder poespas.
Cybersecurity for Dummies dus.
Heb je vragen over een onderwerp, is er iets onduidelijk of mis je een onderwerp laat het ons dan weten!
Mail naar hallo@techsolv.nl of plan een online gesprek in via onderstaande knop.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity, compliance en IT-strategieën. Bij TechSolv delen wij regelmatig praktische tips, best practices en belangrijke updates om uw organisatie veilig en compliant te houden in een snel veranderende digitale wereld.
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig praktische tips, belangrijke updates en exclusieve content direct in uw inbox. Zo bent u altijd voorbereid op nieuwe cybersecurity-uitdagingen.