In een recent adviesrapport van de Cyber Security Raad (CSR) wordt de urgentie benadrukt van het versterken van de cyberweerbaarheid van het midden- en kleinbedrijf (MKB) in Nederland. Dit advies, getiteld ‘Verkleinen van de Cyberweerbaarheidskloof’, roept de overheid en relevante stakeholders op om gerichte maatregelen te nemen om het MKB beter te beschermen tegen cyberdreigingen.
Veel MKB-bedrijven lopen achter op het gebied van cyberveiligheid. Deze kwetsbaarheid vormt niet alleen een risico voor de individuele bedrijven, maar ook voor de bredere economische en maatschappelijke structuur. Het rapport wijst op verschillende oorzaken van deze situatie:
1. Gebrek aan kennis en bewustzijn: Ondernemers zijn zich vaak niet voldoende bewust van de cyberrisico’s en weten niet welke maatregelen ze moeten nemen.
2. Onvoldoende investeringen: Er is onzekerheid over de benodigde investeringen in cybersecurity.
3. Onoverzichtelijk hulpmiddelenaanbod: Het huidige aanbod van hulpmiddelen is niet goed afgestemd op de behoeften van MKB’ers.
Wat zijn de risico's voor bedrijven?
Het niet adresseren van cyberveiligheid problemen kan leiden tot diverse risico’s voor bedrijven:
- Operationele schade: Cyberaanvallen kunnen systemen en processen stilleggen, wat leidt tot productiviteitsverlies.
- Financiële schade: Bedrijven kunnen aanzienlijke financiële schade oplopen door datalekken en ransomware-aanvallen.
- Reputatieschade: Vertrouwen van klanten en partners kan ernstig worden beschadigd, wat leidt tot verlies van business.
- Juridische gevolgen: Niet voldoen aan nieuwe EU-wetgeving op het gebied van cybersecurity kan leiden tot boetes en juridische complicaties.
De CSR doet verschillende aanbevelingen om deze problemen aan te pakken en de cyberweerbaarheid van het MKB te verbeteren:
Gerichte en structurele aanpak: Een uniforme aanpak die nauw aansluit bij de behoeften van MKB’ers, ontwikkeld in samenwerking met brancheorganisaties.
Oprichting van een Nationaal Cyber Security Centrum: Een centraal loket en kenniscentrum om gericht advies en ondersteuning te bieden aan het MKB.
Netwerk van Publiek-Private samenwerkingsverbanden: Integratie van MKB-bedrijven in netwerken van samenwerking, ondersteund door brancheorganisaties en vertrouwde partners.
Kwaliteitskeurmerk voor ICT-leveranciers: Een keurmerk dat ondernemers helpt veilige producten en diensten te kiezen.
Brede maatschappelijke campagne: Bewustwording creëren onder ondernemers over het belang van cybersecurity.
"Het rapport van CSR bevestigd opnieuw dat er binnen het MKB nog steeds onnodig veel digitale risico's aanwezig zijn. Organisaties vinden het vaak lastig om het juiste inzicht te krijgen in deze risico's en daarop de juiste maatregelen te treffen"
Het versterken van de cyberweerbaarheid van het MKB is essentieel om bedrijven te beschermen tegen de groeiende dreiging van cyberaanvallen. TechSolv helpt MKB organisaties om de cyberweerbaarheid te vergroten. Door inzicht te geven in de risico’s van de digitale omgeving en de juiste maatregelen te treffen om echt stappen te kunnen zetten. Niet door altijd maar dure producten of diensten in te zetten maar juist met een pragmatische aanpak snel meters maken. Daarmee willen we organisaties en technische teams helpen bij het detecteren en aanpakken van uw uitdagingen in Cybersecurity en IT.
Laten we samenwerken om uw organisatie te optimaliseren.
Plan een online afspraak in via de website of neem telefonisch contact op.